Trädgårdsanläggning

Områden vi täcker är Eskilstuna, Katrineholm och Kungsör med omnejd.
Tjänster

Trädgårdsanläggning

För den som inte tidigare har praktisk erfarenhet av trädgårdsanläggning är det svårt att veta vad man bör tänka på. Här kommer några tips som hjälper dig på vägen. Gör en ritning Innan du ska anlägga en trädgård är det bra att ha en ritning som du kan använda som underlag vid anläggning. Ritningen ger din en god inblick i hur trädgården kommer att gestalta sig och ger en bra uppfattning och förståelse inför anläggning.

Plantera väggar och tak först

En tomt består av golv, väggar och tak, precis som ett hus. Golvet består ofta av en gräsmatta och väggarna består av buskar och häckar och taket, ja det är de träd som skuggar så ljuvt om sommaren. Finns det redan träd på tomten så var mycket rädd om dem. Fäll t ex aldrig ett gammalt träd utan att du är helt klar över följderna. Trädet bör kanske styra husets placering på tomten och inte tvärtom. Om inte träd finns på tomten är det att rekommendera att betala lite mer och köpa större träd och häckar från början. Riktigt bra jord är nyckeln till fin gräsmatta Valet av jord har stor betydelse för din odling. Satsa på jord med hög kvalitet. När du ska hitta rätt jord behöver du fundera på vad det är du ska plantera och var du ska plantera. Ogräsfri jord är bra, där växer inte fleråriga ogräs som kvickrot.

Stenläggning

Första steget när man ska lägga marksten är att gräva ut området där stenen ska ligga. Att föredra är en kantsten som inramning på din yta.

Med området utmätt är det dags att ta första spadtaget. Är det en större yta du ska lägga marksten tar vi hjälp med grävmaskin. Det kan även underlätta vid besvärliga markförhållanden. Generellt kan du lägga marksten på alla typer av marker – även om du står med berg, sand, jord eller gammal sjöbotten under fötterna.

Ett otroligt viktig steg i både planering och genomförande är att du tänker till kring vattenavrinningen på din yta. När du gräver ur bör du ge den ett fall på minst 1-2 cm/meter med hänsyn till just vattenavrinningen.

Tips

  • Vid större entreprenadsjobb är det även vanligt att man delar upp stenläggningen på två säsonger.
  • Anpassa aldrig din stenläggning efter din gräsmatta. Gräsytor är ojämna och så gott som aldrig raka.
  • Titta på dina husritningar innan du börjar gräva. Det blir en tråkig historia om du råkar skada dragning för el eller vatten.
  • Lasermätare är ett hett tips för en noggrant utgrävd grund. En hjälpreda som verkligen håller måttet!
  • Använd och rätbräda i alla lägen för att kontrollera att läggningen blir jämn och följer fallet.
  • Var rädd om ryggen.
  • Vid nyproduktion kan marken ibland redan vara förberedd med ett bra bärlager. Då kan det räcka med själva sättbädden till din plattsättning.


Belysning

Fundera gärna kring belysningen redan från början när du ska anlägga din trädgård och gör även en plan kring detta! Det är mycket lättare att dra rör för belysning innan gräsmatta är lagd.

Ta kontakt tidigt

Misstaget många gör vid anläggning av trädgård är att man kontaktar anläggare försent. Många väntar tills våren börjar komma och tänker sedan att det ska vara klart till midsommar. Det kan bli mycket kostsamt att stressa med stora projekt. Lycka till!

Våra Partners